preskoči na sadržaj

Osnovna škola Petra Preradovića Zadar

Login
 

ČASOPIS UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE PETRA PRERADOVIĆA


PROJEKT STEM SCHOOL LABEL


ERASMUS + PORTAL

Kliknite na naslov ili na sliku za ulazak na portal!

ERASMUS + 

Climate Change and STEM Education in Classrooms

2022. - 2024. 

 



Savjetodavna linija za roditelje
0800 0800

Savjetodavna linija za djecu
116 111

Pozivi na oba broja su besplatni.


 

Popis udžbenika

Popis udžbenika

za školsku godinu 2022./2023.



===== >>    LINK POPIS

Brošura za roditelje

 



DRUGAŠI ► TREĆAŠI


ČETVRTAŠI ► PETAŠI


ŠESTAŠI ► SEDMAŠI


OSMAŠI

Zato što volimo Zadar

Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 2. 5. 2012.

Ukupno: 679964
Ovaj mjesec: 5481
Ovaj tjedan: 1258
Danas: 114
Kada zvono zvoni

08.00 - 08.45

08.50 - 09.35

09.40 - 10.25

10.45 - 11.30

11.35 - 12.20

12.25 - 13.10

13.15 - 14.00


14.00 - 14.45

14.50 - 15.35

15.40 - 16.25

16.45 - 17.30

17.35 - 18.20

18.25 - 19.10

19.15 - 20.00

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dani kruha 2012.
Autor: Ivana Perić, 29. 10. 2012.

Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama i u učeničkim domovima diljem Hrvatske. Glavni cilj je upoznati djecu i učenike s nastajanjem kruha (od zrna do kruha).

 


U školskim prostorima postavljaju se izložbe plodova zemlje užeg zavičaja, kruha i krušnih proizvoda, različitog sjemenja, te starih alata koji su se koristili ili se još koriste u obradi zemlje i pripremi kruha. Postavljaju se izložbe učeničkih radova , rezultati učeničkih istraživanja te  mnogobrojne druge aktivnosti.

Pročitajte što su naši novinari doznali o obilježavanju Dana kruha u našoj školi.

 

 

DANI KRUHA

OŠ  PETRA PRERADOVIĆA ZADAR

 

U četvrtak i petak, 18. i 19. listopada 2012. godine , u Osnovnoj školi Petra Preradovića obilježili su se DANI KRUHA.

Razgovarali smo s učenicima 3.c razreda učiteljice Zdravke Gunjević o kruhu, njegovim simbolima, samom procesu pravljenja i slavlju toga dana. Trećaši su nam dali zanimljive i šaljive odgovore.

Kruh im predstavlja snagu, blago, tijelo Kristovo, sreću i život. Smatraju ga Božjim darom. Otkrili su nam tajne dobrog kruha:brašno, voda, sol, kvasac, ulje… I naravno, puno ljubavi i truda njihovih malih ruku. U svojim domovima oni slave dane kruha razgovarajući o Božjem dar, jedu ga u većim količinama, t ezahvaljuju Bogu prije jela. Otkrili su kako najviše vole panj, kukuruzni, francuz, bakin… Kruh najviše vole jesti s Nutellom, marmeladom, ABC sirom… Kod kruha najviše vole njegovu hrskavu koru i meku sredinu. Veselo su se hvalili znanjem procesa pravljenja kruha. Pričali su nam o žetvi, o mljevenju pšenice i o samom pečenju u pećnici. Rekli su nam kako poštuju staru tradiciju stavljanja križića na kruh. Stari kruh ne bacaju. Stavljaju ga u tostere, pećnice, ostavljaju na prozoru za ptičice, mrve i prave krušne mrvice. Stari kruh stavljaju u posebnu vrećicu, te ostavljaju kraj kontejnera za siromašne i gladne ljude.

Lijepo smo se proveli razgovarajući i družeći se s malim i veselim trećašima, te se nadamo da će te se i Vi lijepo provesti slaveći DANE KRUHA!!!

 

                                                                 Marta Skejo i Mia Bujan, 7.c

 

 

Dani kruha 2012.

 

U srijedu, 17.10.2012. g., povodom obilježavanja Dana kruha koji se u našoj školi održavaju u četvrtak i petak, 18. i 19. 10.,  posjetila sam 3.b razred učiteljice Ajke Ružić. Lijepo sam se provela, a trećašići su mi na svoj jedinstven način objasnili važnost kruha.

Njihova učiteljica posvetila je određene  nastavne jedinice kruhu  (obrađena pjesma i likovni radovi s  temom kruha) pa bogati i maštoviti  crteži već krase učioničke panoe.

U razgovoru s učenicima doznala sam  da za njih kruh znači bogatstvo, da je najvažnija hrana, tj. život. Također su mi dali zajednički recept za kruh:

„Da napravimo kruh potrebni su nam kvasac, voda, sol, brašno. Za početak,  stavimo kvasac da se podigne, zatim pomiješamo sve sastojke, oblikujemo kruh u oblik kakav želimo, ostavimo ga još malo da se podigne  i na kraju stavimo peći 1 sat.“

Predložili su da kruh oblikujem u srce, krug sa školjkicama, cvijet, oblak ne bi li bio što osobitiji. Objasnili su mi što su zapravo Dani kruha:

„To su dani kad se prisjetimo da smo sretni što imamo kruh, jer ga mnogi nemaju,  i da se sjetimo gladnih u Africi. Kruh ne smijemo bacati.  Ako ga već moramo baciti, prije toga ga poljubimo i ostavimo u vrećici pored kontejnera.“

 Učenici  3.b razreda  Dane kruha obilježavaju i u svojim obiteljima, i to tako da pripreme puno kruha i kolača, a onda svi sjednu za stol, pomole se, zahvale Bogu za plodove zemlje i pripremljeno pojedu.
 



  Lena Kasap, 7.c

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju